Maseczki mają na celu dostarczenie odpowiednich składników odżywczych. Są uzupełnieniem naszej codziennej pielęgnacji. Stymulują proces odnowy komórkowej, wygładzają zmarszczki, a także poprawiają ukrwienie skóry. Ich systematyczne stosowanie daje efekt gładkiej i świeżej skóry. Dziś przedstawiamy przepisy na domowe maseczki, które możesz przygotować samodzielnie.
Maseczka z ogórka
Maseczka z ogórka i olejku rycynowego świetnie rozjaśnia przebarwienia skórne. Połowę ogórka należy sparzyć wrzątkiem, a potem zetrzeć na tarce razem ze skórką. Następnie dolać olejek rycynowy i wymieszać. Maseczkę nakładamy na oczyszczoną twarz i trzymamy około 15-20 minut.
Maseczka z awokado
Maseczka z awokado zyskuje na popularności. Jest bardzo łatwa do przyrządzenia. Wystarczy zmiksować awokado z dwoma łyżkami jogurtu naturalnego. Do tego warto dodać krople witaminy A. Maseczkę trzymamy na twarzy 20 minut, a następnie zmywamy. Świetnie działa na cerę suchą oraz odwodnioną. Co więcej, awokado to skarbnica witamin i minerałów. Zawiera witaminę A, B , C ,E ,H ,K, kwas foliowy, magnez, miedź, żelazo, potas czy wapń.
Maseczka z malin
Jeśli zależy Ci na odżywieniu skóry, postaw na maseczkę z malin. Maliny zawierają witaminę A, E, B2 PP, a także sole mineralne. Maliny należy rozgnieść i wymieszać z otrębami pszennymi, żółtkiem oraz miodem. Taką papkę nakładamy na twarz na 20 minut.
Dodaj komentarz