Łosoś w czerwonym curry z ryżem brązowym
(proporcje na dania dla 2 osób)
240 g filetu z łososia
½ średniej cukinii
1 średnia marchew
2 ząbki czosnku
15 g imbiru
1 biała rzodkiew
½ małego brokuła
1 kalarepa
½ doniczki kolendry
3 płaskie łyżki cukru (ksylitol)
2 łyżki sosu rybnego
sok z 2 cytryn
2 łyżeczki pasty curry czerwonej
1 puszka (400g) mleka kokosowego
250 ml wody
100 g suchego ryżu brązowego
1 łyżka tłuszczu kokosowego (opcjonalnie oliwa, olej)
- Na suchą i zimną patelnię lub wok nakładamy pastę curry, pokrojony imbir, czosnek oraz tłuszcz kokosowy i wszystko podgrzewamy około minuty ( cały czas mieszając).
2. Gdy poczujemy aromat imbiru i czosnku zalewamy całość mlekiem oraz wodą.
3. Dodajemy pokrojone cienko warzywa: cukinię, marchew, białą rzodkiew, kalarepę oraz brokuł.
- Doprowadzamy do wrzenia, a następnie wrzucamy łososia i wszystko doprawiamy do smaku cukrem, sokiem z cytryny oraz sosem rybnym.
5. Podajemy z ciepłym ryżem brązowym i posypujemy kolendrą.
Zapraszamy do obejrzenia filmu:
Wartości kcal i składników odżywczych wyliczone dla jednej osoby.
Kcal – 986 kcal
Węglowodany – ok. 97,41 g
Białko – ok. 39,41 g
Tłuszcz – ok. 55,04 g
W tym przepisie najbardziej kaloryczny jest łosoś, mleko kokosowe i tłuszcz kokosowy.
Mleko kokosowe – 272 kcal
Tłuszcz kokosowy – 82,8 kcal
Łosoś – 241 kcal
Średni obiad zawiera ok. 500 -600 kcal, jest to oczywiście uzależnione od kaloryczności jadłospisu.
Recepturę przygotował: Michał Zakrent – Szef Kuchni Coco Cafe Club&Restaurant
Fot. Jakub Bojanowski
Dodaj komentarz