Filet z kurczaka zagrodowego w hinduskim curry
Przepis dla dwóch osób
Pierś z kurczaka zagrodowego – 300g
Czosnek – 1 ząbek
Marchew – 1 szt. mała
Cukinia – 1 szt. Mała
Papryka ostra w proszku – 1 łyżeczka
Cukier – 1-2 łyżki
Limonka – ½ szt. (sok)
Hinduska pasta curry – 4 -5 łyżek
Mleko CoCo’sowe – 100ml
Tłuszcz do smażenia – 1 łyżka (polecany CoCo’sowy)
Sól – 1-2 szczypty
Ryż – 100g suchy (1 torebka polecany brązowy!!)
Kolendra do dekoracji i smaku
Sposób wykonania
1 – Na rozgrzanego woka wlewamy tłuszcz i kładziemy przyprawioną (solą i papryką ostrą), pokrojoną pierś z kurczaka. Smażymy z każdej strony po około 2 minuty,
2 –Dodajemy pokrojony czosnek oraz warzywa. Całość obsmażamy około 1 minuty,
3 – Dodajemy naszą pastę, mleko CoCo’sowe, mieszamy i całość dusimy na małym ogniu około 2 -3 minut
4 – Przyprawiamy cukrem i sokiem z limonki
5 – Serwujemy z ryżem brązowym i dekorujemy świeżą kolendrą,
Smacznego!
Kalorie: 494
Białka: | 26 g |
Tłuszcze: | 31 g |
Węglowodany: | 27 g |
Dodaj komentarz