Przywitaliśmy piękną, złotą jesień. A w raz z nią sezon na.. dynię! Dziś łatwy przepis na pyszną zupę dyniową, którą uwielbiamy 🙂

Składniki

  • kilogram dyni
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 szklanka mleka lub jogurtu naturalnego

Przygotowanie

  1. Dynię obieramy ze skórki, usuwamy nasiona, a miąższ pokroić w kostkę.
  2. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę.
  3. Kroimy w kostkę cebulę i smażymy ją na maśle. Gdy się zeszkli, dodajemy drobno posiekany czosnek.
  4. Do cebuli i czosnku dodajemy dynię i ziemniaki, doprawiamy solą i pieprzem,  kurkumę i dodajemy imbir. Smażymy przez ok. 5 minut.
  5. Całość zalewamy bulionem i duś do miękkości przez jakieś 30 minut.
  6. Miksujemy całość blenderem  z dodatkiem mleka lub jogurtu.
  7. Smacznego 🙂