W ostatnim poście z cyklu „Lekcja zdrowego stylu”, przygotowałyśmy dla Was przepis na pyszne i szybkie danie – spaghetti bolognese z mięsem. Dziś wersja wegetariańska z tofu, która zachwyci także i mięsożerców.

Składniki:

1. Kostka tofu

2. Makaron kolorowy świderki

3. Cebula

4. 2 szklanki passaty pomidorowej lub dobrej jakości pomidory krojone z puszki

5. 1 mała marchewka

6.Sól i pieprz i przyprawy według uznania

7. Świeża bazylia

8. Oliwa z oliwek

9.Czosnek

Przygotowanie:

1.Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek do momentu, aż będzie lekko złota.

2. Do podsmażonej cebuli dodajemy czosnek i inne przyprawy oraz rozkruszone tofu i podsmażamy razem przez 5-10 minut.

3.Dodajemy passatę pomidorową lub pomidory z puszki.

4.Sos podgrzewamy od czasu do czasu mieszając, dając mu się podgotować.

5.Delektujemy się smakiem 🙂