Trwa cytrynowa to roślina uprawiana na dużą skalę, szczególnie w krajach azjatyckich. Ceniona za właściwości lecznicze oraz zastosowanie w kosmetyce.

Trawa cytrynowa ma liczne właściwości lecznice. W związku z tym od wielu lat znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej Azji oraz Ameryki Południowej. Znalazła zastosowanie m.in. w leczeniu niestrawności oraz braku apetytu. Wykorzystuje się ją jako lek rozkurczowy, przeciwreumatyczny oraz przeciwkaszlowy. Co ciekawe, Chińczycy wierzą, że napój na bazie owej trawy łagodzi bóle głowy i brzucha. W Brazylii dodaje się ją do popularnego napoju otrzymywanego z yerba mate, nadając mu orzeźwiający, cytrynowy aromat. Trawa cytrynowa wywiera korzystny wpływ na poziom cholesterolu, a także glukozy we krwi. W związku z tym warto stosować ją będąc na diecie osób chorych na cukrzycę typu 2. Najwięcej właściwości leczniczych przypisywanych jest olejkowi, który pozyskuje się z trawy cytrynowej olejek lemongrasowy. W medycynie ludowej wykorzystywano go m.in. w leczeniu stanów zapalnych skóry. Obecnie wykazuje właściwości bakterio- i grzybobójcze, dlatego wykorzystuje się go w kosmetyce u osób zmagających się z trądzikiem. Działa również uspokajająco i poprawia nastrój. ponadto pomaga łagodzić bóle mięśniowe i bóle głowy. trawa cytrynowa znacząco poprawia trawienie, a także przyczynia się do zwiększenia apetytu. znacząco podnosi odporność organizmu, dzięki czemu skutecznie zwalcza pierwsze objawy grypy oraz przeziębienia, a także pozwala im zapobiec.