Święta zbliżają się wielkimi krokami. Przygotowania czas start! Dziś przepis na pyszny barszcz wigilijny, którego nie może zabraknąć na Naszych stołach.

Barszcz wigilijny – przepis

Zgodnie z tradycją na stole wigilijnym ma się znaleźć 12 potraw, a wśród nich barszcz. Jak go przyrządzić?

Składniki:

  • 2-3 duże buraki
  • 1,5 l wody
  • 2 marchewki
  • dwie pietruszki
  • ćwiartka selera
  •  cebula
  • liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżki kminku
  • pół łyżki majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • ocet winny lub jabłkowy, albo naturalny zakwas buraczany  lub sok z cytryny

Wykonanie:

  1. Obrać marchewkę, pietruszkę oraz buraki.
  2. Włożyć do garnka ze wszystkimi przyprawami i gotować
  3. Przecedzamy wszystko przez gęste sito.
  4. Barszcz zakwaszamy octem lub naturalnym zakwasem z buraków
  5. Wlewamy olej lub oliwkę.
  6. Całość zagotowujemy.
  7. Barszcz gotowy

Życzymy smacznego! 🙂