Wiele osób rezygnując z cukru w diecie szuka jego zamienników, które oprócz słodkiego smaku będą posiadały dodatkowe właściwości i tu często sięgamy po miody. Jednym z najbardziej wartościowych jest miód gryczany, który dostaniecie w sklepie cosdlazdrowia.

Miód ten powstaje z nektaru kwiatów gryki, a skoro roślina ta kwitnie w lipcu, miód gryczany należy do miodów najpóźniejszych, spośród miodów pochodzących z naszej szerokości geograficznej. Więcej o nim opowie dietetyk – Sylwia Witek.

Agnieszka Świst-Kamińska: Jak wygląda i smakuje miód gryczany?

Sylwia Witek: W postaci płynnej, ma kolor ciemno-brązowy, ciemno-herbaciany do nawet brunatnego. Kiedy skrystalizuje jest coraz jaśniejszy i zmienia konsystencję na lekko grudkowatą. W smaku jest ostry, a nawet lekko piekący, a jego aromat jest wyraźny z mocnym akcentem zapachu kwiatów gryki.

-Jakie ma zastosowanie?

-Miód ten obok miodu spadziowego uważany jest za jeden z najbardziej wartościowych, a to za sprawą zawartych w nim substancji lotnych, olejków eterycznych, soli mineralnych, inhibiny, rutyny i enzymów. Miód gryczany znajduje się w czołówce wśród miodów przeznaczonych od celów leczniczych i odżywczych. Zarówno kwiat i nektar gryki jak i miód z niej pochodzący zawierają rutynę – substancję, która wzmacnia i uszczelnia włoskowate naczynia krwionośne. Rutyna sprawia, że naczynia te stają się bardziej wytrzymałe i jednocześnie bardziej elastyczne. Zabezpiecza je przed pękaniem, a to z kolei zmniejsza ryzyko zmian miażdżycowych. Substancja ta ma również wpływ na proces gojenia ran tak zewnętrznych jak i zewnętrznych oraz wspomaga wchłanianie niektórych witamin i aminokwasów.

-Jakie witaminy i minerały w nim znajdziemy?

-Miód gryczany w porównaniu z innymi miodami zawiera sporo witamin z grupy B w tym najwięcej choliny, czyli witaminy B4, dlatego zabezpiecza wątrobę i wspomaga jej pracę.  Niektóre badania potwierdziły pozytywny wpływ miodu gryczanego w stanach chorób wzroku i słuchu, a także przy kłopotach z pamięcią, co więcej potwierdzają przydatność miodu gryczanego w procesach odnowy tkanki kostnej po złamaniach. Miód gryczany odznacza się dużą zawartością substancji odpornościowych (inhibiny) oraz pierwiastków, tj.: żelazo, magnez, fosfor, potas, mangan, sód, miedź, cynk, jod, które dodatkowo są prawie w 100% przyswajalne. Dlatego warto spożywać ten miód regularnie aby uniknąć niedoborów. Duża zawartość mikroelementów i substancji odpornościowych sprawia, iż miód ten ma najwyższą przydatność w leczeniu anemii u dzieci i dorosłych, a także w wzmocnieniu układu immunologicznego i ogólnej poprawy metabolizmu człowieka niezależnie od wieku. Wiele osób uważa nawet, że miód gryczany posiada także właściwości odmładzające.

-A w kuchni najlepiej sprawdza się do.. ?

-Miód gryczany jest należy do miodów aromatycznych, ostrych lekko piekących, dlatego dobrze sprawdza się jako dodatek do ciast i wypieków. Doskonale wzmacnia smak przypraw korzennych, dobrze sprawdzi się w piernikach, mazurkach oraz innych aromatycznych potrawach.