Cukinia to warzywo, które należy do rodzin dyniowatych. Ze względu na swoje wartości odżywcze cieszy się coraz większą popularnością.

Cukinia stanowi bogate źródło potasu, magnezu i żelaza. Zawiera również witaminę C, PP, K, B1, a także beta karoten. Zawiera również witaminy z grupy B, które są potrzebne do prawidłowej pracy układy nerwowego.  Pozytywnie wpływa na proces trawienia. W związku z tym, sięgają po nią osoby z problemami z nadkwaśnością. Dodatkowo łatwo się ją trawi. Niewątpliwie jej zaletą jest niska kaloryczność – 100 gram to zaledwie 21 kcal. Jest świetną alternatywą dla niezdrowych przekąsek i idealną opcją dla osób, które się odchudzają. Można z niej zrobić np. frytki. Warzywo ma również niski indeks glikemiczny, dlatego sięgają po nią osoby zmagające się z cukrzycą. Można ją spożywać w ciąży oraz podczas karmienia piersią. Ma szerokie zastosowanie kulinarne. Jemy ją na surowo, jak i pieczemy w piekarniku lub na grillu lub smażymy. D=Działa także alkalizująco, zapobiegając zakwaszaniu organizmu. Ma to pozytywny wpływ na procesy trawienie oraz usuwanie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii. Zalecana jest również w diecie przeciwnowotworowej. Posiada także luteinę i zeaksantyny – roślinne barwniki, chroniące siatkówkę oka, zmniejszające ryzyko wystąpienia AMD. natomiast pestki cukinii, podobnie jak pestki dyni, zawierają kukurbitacynę, czyi związek o działaniu przeciwrobacznym.