Mąka kokosowa, która jest coraz bardziej popularna, to świetny zamiennik mąki zbożowej. Dlaczego? Dziś odpowiemy na pytanie!

Największa produkcja mąki kokosowej ma miejsce na Filipinach. Jednocześnie Filipiny są największym eksporterem kokosów do Europy Zachodniej i Ameryki. Mąkę kokosową uzyskuje się z miąższu kokosa jako produkt uboczny wytwarzania oleju i mleka kokosowego. Charakteryzuje się lekkim posmakiem oraz aromatem kokosa. Nie jest zbyt słodka, dlatego świetnie zastępuje inne mąki. Dlaczego jest świetnym zamiennikiem? Bowiem ma sporo właściwości i wartości odżywczych. Przede wszystkim zawiera dużo błonnika i białka, a jednocześnie niewiele węglowodanów łatwo przyswajalnych. Dzięki temu ma zastosowanie zarówno w dietach diabetyków, jak i osób odchudzających się. Regularne spożywanie mąki przyczynia się także do obniżenia poziomu cukry we krwi. Ponadto nie zawiera glutenu, dlatego coraz częściej staje się zamiennikiem mąk zbożowych. spożywanie mąki kokosowej poprawia profil lipidowy. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu ogółem, „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi u osób z przekroczoną normą tych parametrów. Zmniejsza także ryzyko chorób układu krążenia i zawału serca, a także wspiera działanie układu odpornościowego.
A co zrobić można z mąki kokosowej? Wiele pyszności! Swoje zastosowanie znajduje zarówno w przepisach na słodkości, jak i na dania wytrawne.