Kasza gryczana już od dawna gości na polskich stołach. Obecność zawdzięcza swoim właściwościom i wartością odżywczym, które dziś omówimy.

Kasza gryczana powstaje z gryki. Co ciekawe, gryka nie jest zbożem, jak w przypadku innych roślin, z których pozyskiwane są kasze. Spożywana regularnie kasza, korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Przede wszystkim stanowi źródło dobrej jakości białka, zawiera go od 10 do 16 %. Białko te lepiej przyswaja się niż pochodzące od zbóż. Dodatkowo bogate jest ono w unikatowe aminokwasy takie jak lizyna i tryprofan, które nie są wytwarzane przez nasz organizm. Kasza to również źródło błonnika pokarmowego, wspierającego pracę jelit. W kaszy znajdziemy także wiele cennych witamin i składników mineralnych. Wśród nich mamy wysoką zawartość witamin z grupy B i PP, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy. W jej składzie znajdziemy także podnoszący odporność fosfor, magnez i wapń, , miedź, cynk. Bogata również w żelazo, kwas foliowy i witaminy E sprzyjać leczeniu niedokrwistości. Natomiast wysoka zawartość potasu może obniżać ciśnienie krwi i zapobiegać nadciśnieniu. Obniża ciśnienie krwi, dlatego jest wskazana dla osób borykających się z nadciśnieniem. Ponadto nie zawiera glutenu, dlatego stanowi świetny wybór dla osób chorych na celiakię oraz tych, którzy są na diecie bezglutenowej. Jednak pamiętajcie, aby sprawdzać opakowania, bowiem dostępne są kasze zawierające śladowe ilości glutenu – wynik zanieczyszczeń np. z kaszy jęczmiennej z tego samego zakładu.