http://szkolameskiegostylu.pl/blog/wp-content/uploads/2015/11/nowe_logo_big-0.jpg

Dorsz w sosie GRECKIM w wersji COCO

(przepis na 4 osoby)

filet z dorsza 800g
marchew 2 szt.
korzeń pietruszki 3 szt.
korzeń selera ½ szt.
cebula 2 szt.
imbir świeży ( wielkości suszonej śliwki)
pomidory w puszce krojone 400g
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
mleko kokosowe 100ml
sól, pieprz, cukier do smaku
cytryna (sok) 1 szt.
kolendra ½ doniczki
tłuszcz do smażenia ( kokosowy lub masło klarowane)

1

  1. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojona w piórka cebulę i warzywa.
    Smażymy ok. 2  minuty i dodajemy posiekany imbir i koncentrat pomidorowy.

 2

  1. Całość zalewamy pomidorami z puszki i mlekiem kokosowym,  a następnie dusimy na małym ogniu.

3

  1. Do rozgrzanego piekarnika (165° C termoobieg) wkładamy przyprawiona rybę i pieczemy ok. 11-14 minut.

4

  1. Podczas pieczenia ryby, jeśli warzywa są miękkie, doprawiamy sos cukrem, cytryną,

            solą i pieprzem.

 5

  1. Upieczoną rybę serwujemy na talerzu i zalewamy sosem z warzywami, dekorujemy kolendrą.

 6

 Rybę można jeść na zimno i na ciepło.

Białko – 39g

Węglowodany – 27 g

Tłuszcz –6 g

Kcal – 283 kcal

Dla jednej osoby

Zapraszamy do obejrzenia filmu

 

http://szkolameskiegostylu.pl/blog/wp-content/uploads/2015/11/baner-14.jpg